Renée Risberg!

Recept - Konfirmationskakor (schackrutor)

Dessa "schackrutor" bakade jag inför när mina konfirmander skulle konfirmeras!

Ca 50 st

Ingredienser:

â—½200 g rumstempererat smör

â—½1 dl strösocker

â—½4,5 dl vetemjöl

â—½2 tsk vaniljsocker

â—½2 msk kakao

Gör så här:

â—¾Sätt ugnen på 200°C.

â—¾Vispa ihop smör och strösocker. Tillsätt sedan vetemjölet och vispa ner.

â—¾Tryck ihop degen till en boll och dela i två delar.

â—¾Tillsätt vaniljsocker till den ena halvan och kakao till den andra. Vispa ordentligt.

â—¾Ta upp båda halvorna och dela varje halva i 6 bollar, så att du sammanlagt har 12 högar.

â—¾Rulla ut varje boll till en "tjock spaghetti".

â—¾Lägg sedan upp dem såhär: ljus - mörk - ljus - ljus och tryck ihop dem.

â—¾Ovanpå dessa lägger du mörk - mörk - mörk - mörk och trycker ihop dem något.

â—¾I det sista lagret lägger du ljus - mörk - ljus - ljus och trycker ihop allt.

â—¾Skär sedan tunna kakor med en vass kniv. Det är viktigt att den är vass eftersom mönstret annars kommer försvinna.

â—¾Lägg alla kakor på en eller två plåtar och grädda i mitten av ugnen i ca 8 min (ta ut dem precis innan de blir gyllenbruna). Lycka till!

 

Tips! Självklart kan du använda samma recept till att göra vanliga schackrutor. Gör då istället två bollar av varje halva och lägg mörk - ljus och över det ljus - mörk.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas